A mesében minden megtörténhet. Találkozhatunk óriásokkal, törpékkel, tündérekkel... A mese közvetít a látható és a láthatatlan világ között.

2010. november 28., vasárnap

Jegyzet a szombati naphoz

Napok óta egészséges izgatottság költözött a terembe. November végét írjuk, s már a december illata terjeng. Kételkedne bárki, hogy a december gyermekbarát hónap?! Számba vettük a közeledő ünnepeket. Beszélgettünk a Mikulásról, gyűjtjük a dalokat, melyekkel kedveskedhetünk majd neki.
Várakozás. Türelmes, kíváncsi, szeretettel teli várakozás bújik a lelkekbe. Szelíd mosollyal kering köröttünk a szó: advent. Tartalma ott csillog a tekintetükben, ott ragyog az arcukon.
Lelkesen jöttek szombaton iskolába. Telekis napok keretében, az adventi készülődés jegyében körülnéztünk a nagyvilágban, másütt miként zajlik a karácsony. Ki gondolta volna, hogy nem ez a kis ország a minta, hogy pár száz kilométerrel arrébb másként terítik az asztalt, más dallamok szólnak, s még a fehér szakállú embert is más néven szólítják. Ahány ház, annyi szokás? :)
Mi Nagy-Britanniát húztuk. Nem okozott gondot, hogy szigetre kellett utaznunk, a képzelet szárnyán legyőztük ezt az akadályt. Kinyomoztuk ott miként készülődnek, várakoznak. Miként öltöztetik díszbe a lakást, a várost, hogyan pottyan az ajándék a fa alá, mi kerül a karácsonyi asztalra... Terészetesen rajzba öntöttük a tudományunkat, a rajzok segítségével plakátot készítettünk. A többieknek pedig Panni mesélte el a tornateremben - Bendegúz buzgón sutyorgós szavai segítségével.
Próbálom felidézni a kommentátor mondatait :)
"A karácsonyfát előbb díszítik fel, mint nálunk, napokkal előbb. Utána zenészek lepik el az utcát, akik zenélve gyűjtenek adományokat a szegényeknek. .... A gyerekekhez Karácsony Apó érkezik a kéményen keresztül a kandallóba, az ajándékokat a felakasztott zoknikba teszi, a nagyokat pedig a karácsonyfa alá. A gyerekek jók akarnak lenni Karácsony Apóval, ezért, hogy ne éhezzen kekszet és bort készítenek neki. ...A karácsonyi asztalon sült csirke (ez a pulyka, de madár mindkettő :) )és vaníliás mazsolás puding van és a pukkantó. A pukkantót ketten húzzák szét, s van benne néhány apróság és kalap, amit a fejükre tesznek, s úgy esznek tovább. .... Délután bekapcsolják a TV-t, és meghallgatják azt, amit a királynő mond."
S mindezt megkoronázza a fagyöngy. Mert "akik fagyöngy alatt megcsókolják egymást egy-két nap múlva összeházasodnak." Tisztáztuk, hogy ez az egykét nap esetleg lehet több is :)
Büszkék voltunk rájuk, nagyon ügyesen, határozottan álltak a többiek előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.